Published on https://www.linkedin.com/pulse/hrai-david-ducheyne/
Gisteren hadden we het bij VHR West-Vlaanderen, lid van hrpro.be over “Innoveren” binnen HR en meer bepaald via Artificiële Intelligentie (AI) en Machine Learning (ML). Kort gezegd zullen via de analyse van data en de detectie van voorspellingen gebeuren. Uw zoekgedrag op google wordt vb. gebruikt om de zoekresultaten steeds meer aan uw smaak en voorkeur aan te passen.
We hadden Davio Larnout van Radix te gast. Radix adviseert bedrijven inzake AI en heeft ook oplossingen voor HR in huis.
De kracht van personalisering
Radix werkt voor o.a. Proximus, VDAB, United Nations. ZIj maken gebruik van data die door de gebruikers vrij gegeven worden (CVs, informatie uit HR systemen, …) om mensen te matchen met jobs, maar ook om meer automatisch loopbaanbegeleiding te voorzien.
Davio stelde zich de vraag waarom AI-toepassingen vandaag zo’n succes kennen. Hij gaf aan dat het wellicht de mogelijkheden van personalisatie zijn, die het verschil maken tussen AI-toepassingen en de meer traditionele toepassingen die met een grovere borstel moeten werken. De fijnmazigheid van de oplossingen die door AI geboden worden, maakt dat HR dan ook meer gericht en meer data-gedreven kan werken.
Niet bang zijn
Als je het mij vraagt moeten we helemaal niet bang zijn voor algorithmes. Die hebben altijd al bestaan, zoals HR ook altijd al met data te maken heeft gehad. En zoals elke tool moet goed gebruikt worden. GDPR en een gezonde reflex kunnen helpen om niet te vallen voor quick fixes, die data gebruiken die “biased” zijn, of die via “webscraping” worden verzameld.
We mogen er ook niet van uit gaan dat AI-oplossingen perfect zijn. Omdat ze werken op basis van de beschikbare data, zal er altijd een foutenmarge zijn. Maar we zien in veel domeinen al hoe AI beslissingen verbetert en het de prestaties van mensen ondersteunt. Daarom zal de toekomst niet AI of mens zijn. De toekomst is technologie en mens. Dat heet dat augmented reality.
Kritisch en nieuwsgierig zijn
Het is belangrijk dat we leren omgaan met AI en kritisch kunnen kijken. Daraom moeten HR-mensen onderlegd zijn in statistisch denken (dat is de basis van ML), ethische normen hanteren en kritisch zijn t.a.v. de gebruikte data.
In een ander recent gaf een digitaal expert aan dat hij vond dat HR-mensen conservatief zijn als het over technologie gaat. Miscchien, vroeg hij zich af, is het omdat HR met mensen werkt en dat daar ethiek belangrijk is. Wel, breaking news, ethiek is altijd, overal en voor iedereen belangrijk.
Het ergste wat we binnen HR zouden kunnen doen, is klakkeloos alles aannemen wat aanbieders van AI ons vertellen. De goede aanbieders zullen ook de beperkingen van de tool aangeven en samen met de klant zoeken naar de beste manier om gebruikt te maken van de beschikbare data. AI biedt oplossingen, maar alleen als die ingebed zijn in een degelijke strategie en geïntegreerd worden in processen die hun toegevoegde waarde kunnen bewijzen. A fool with a tool, is still a fool.
Laat ons vooral nieuwsgierig zijn en experimenteren om te leren.
David Ducheyne