Skip to main content

Het langdurig gedwongen werken op afstand voor ruwweg de helft van de werkende bevolking, weegt zwaar. Eén dagje per week gepland naar het werk gaan, zou een mooi ventiel zijn, zo pleit David Ducheyne in een HRmagazine PODCAST.

“Natuurlijk heeft het werken op afstand positieve kanten”, zo stelt bedrijfsadviseur David Ducheyne (Otolith), “maar doordat we nu al zo lang vijf dagen op vijf verplicht thuis werken, verdampen de positieve effecten van telewerk.” Het is extreem (vijf dagen op vijf) en we kunnen er niet voor kiezen. Dat doet de positieve effecten op productiviteit en welzijn juist weer teniet. “Dat is een normale psychologische reactie tegen een extreme situatie.”

David Ducheyne zag ondertussen veel pogingen om de nadelen op te vangen, maar ondanks elke dag starten met een korte meeting, of e-aperitieven en virtuele quizzen, overheerst het gevoel dat het allemaal toch maar een afgeleide is van het echte werk. Vergeet ook niet dat het veel extra energie kost van leidinggevenden.

“Af en toe kan je toch beter een ontmoeting organiseren,” zo concludeert David Ducheyne: “Ik doe nu begeleidingen al wandelend door Brugge langs de oude omwalling. Af en toe geef ik wat toeristische informatie doorheen het gesprek over het businessprobleem. Maar ook dat heeft zijn grenzen. Een organisatie draait rond relaties en die genereren spontane uitwisseling en creativiteit. Die krijg je niet georganiseerd.”

“Ook voor de lockdowns was al aangetoond dat virtuele teams niet zo effectief zijn als teams die elkaar regelmatig toch kunnen zien voor bepaalde zaken. Dat hoeft ook niet continu te zijn.” Vandaar dat David Ducheyne de idee van minister Hilde Crevits over ‘terugkomdagen’ niet zo slecht vindt (ook Pierre-Yves Dermagne (SP), Federaal Minister van Werk en Economie, pleitte daarvoor nvdr). Zo’n terugkeerdag zou goed zijn voor ons mentaal welzijn, maar het is ook nodig voor organisaties. “Misschien moet dat idee zo snel mogelijk terug op de agenda. Als iedereen één dag per week een aantal collega’s zou kunnen ontmoeten, bied je dat ventiel dat zo nodig is om het strak geplande te doorbreken. Een geplande koffieklets is nu eenmaal geen echte informele koffieklets meer. Zelfs al moet je je een masker dragen en op drie meter afstand zitten, dan nog is het beter dan alles via het scherm te doen.” Al zou David Ducheyne het ook niet verplichten. Eis het vooral niet van wie te bang is, of er geen nood aan heeft.

Gepubliceerd op HR Magazine

https://rhmagazine.be/nl/posts/ventieldag

 

David Ducheyne

Author David Ducheyne

More posts by David Ducheyne

Leave a Reply